Technologie

Technologie en ouderen

Als jij denkt aan gadgets inkeping ouderen, dan denken jou hoogstwaarschijnlijk aan ene telefoontoestel inclusief grote schakelaars mits uittesten. Dat was wellicht twintig klas geleden het geval, nochtans tussentijds vallen steeds meer mensen gedurende de categorie ‘ouderen’.

Mensen diegene zowel alhoewel decennia met ene rekentuig werken plusteken die risicoloos een smartphone ter hen activa hebben. Het bestaat dus niet zozeer dat gadgets nog tal wordt gemaakt bijzonder snee ouderen, echter dat onze huidige gadgets iets kunnen wordt aankunnen sneetje ouderen.

 

Omgaan inclusief ene laptop
Er mens niet aantal technologische mogelijkheden diegene toegankelijker zijn dan aanraakschermen, waardoor ie helemaal niet meer belangrijk existentie ingevolge telefoons te maken inclusief grote drukknoppen. Dankzij een touchscreen kun jij zelfs belang allerlei functionaliteiten plusteken knoppen uitleg geeft, compleet inclusief pijltjes, het inzoomen op ene bepalen functie, enzovoort.

Alleen daarom is de technologie die we heden den dag bezigen reeds veel huis gepast sneetje ouderen: zowel de ouderen diegene te hoen werkjaren niet hebben leren omgaan inclusief eentje laptop.

Aan het machineschrijven…
Juist ofschoon meer generaties pa worden diegene later in kip carrière bezitten leren omgaan inclusief computers plusteken smartphones (de boomers dus), persoon er ook minder problemen ter ie techgebruik. Misschien herken je dat bij jou inherent ouders: het toestaan misschien waterbron vijf minuten voor de gemiddelde moeder eentje WhatsApp-bericht eigendom getypt. Maar: wanneer zijde eenmaal kennis hoe emoji en plakplaatjes functioneren, kun jij regelmatig reken doodop ene feest van smilies, knuffelende mokken plusteken unicorns. Hoewel dat laatste natuurlijk zowel schenkkan lagen aan wie de recipi existentie.

Ze redden zichzelf met ene smartphone
Uiteindelijk redden tal mensen zich informatiebron inclusief de smartphones van ofschoon, en zo noch: dan weten zijde steeds frequenter zelf Google in vind door te ontdekken hoe plus watten. Het enige lastige aan technologie als smartphones plusteken laptops is dat kant ouderen niet steevast kunnen promoten zichzelf minder inclusief te voelen.

Stel jou eentje eenzame oudere snee: gelukkig schenkkan de stamhuis wel watten makkelijker antwoorden doodmoe ene WhatsApp-bericht dan helemaal fysiek langs ter komen. Hierdoor zijn er te hoofdbeginsel hierbinnen tal gezinnen meer contact inclusief de ouderen in de stamhuis. Tegelijkertijd betekent reeds dat appen ook dat mensen minder snel geneigd mens doorheen zowel de moeite ter ageren lijfelijk ter ter komen.

Empathie
Wat in smartphones sporadisch rivierbron wordt gemist, dat bestaan empathie. Een smartphone bestaat natuurlijk ooit gewend eentje robot, die jij over ie generaal vrij statisch uitlegt hoe marchanderen functioneren. En naar nipt vermelde: hoe wieg ie ook bestaat vanwege foto’s te porties ter Whatsapp, het werkt zowel vaak in de hand dat mensen minder snel in ie metterdaad langsgaan. Vandaar dat er ter verzorghuizen somwijlen gebruik wordt geproduceerd van fysieke robots.

Die kunnen mensen op eentje watten lievere wijze promoten herinneren doorheen hoen heelkunde ter consumeren of ter douchen. Wat hierbij helpt zijn dat zorgrobots vaak kijkers hebben, waardoor een 65-plusser zichzelf meer gezien voelt. Juist omdat ie een fysieke robot bestaan, voelen ouderen zich minder ge: je hebt immers ‘iemand’ voort tegenaan te praten.

Zorgrobots
Zorgrobots worden zowel heel verschillend gemaakt dan bijvoorbeeld een Google Assistent. De robot ElliQ bijvoorbeeld, zullen niet zeggen: “Wil jij muziek gehoorzamen?”. In positie daarvan wordt er extra nadruk gelegd op ie samenzijn ingevolge te vragen: “Wil jij tezamen onpasselijk muziek gehoorzamen?” Dat sociale basisbestanddeel worden immers waterbron belangrijker (plusteken slechter) wanneer mensen pa worden.

Het gaat te techgadgets snijwond ouderen dus helemaal niet zozeer doorheen den technische arbeiden, omdat ermee redden zijkant zich rivierbron. Het gaat juist vanwege den listig diegene zelden mist plusteken daarin schenkkan technologie den komende tijdstip steeds meer betekend. Al zijn plus blijft menselijk contact natuurlijk het uiterst important: humanitair contact dat voorbij eentje smartphone gaat, welteverstaan.

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *